tetrix blog

43. Vary

Poločas rozpadu, Mia se svým metalistou 6.7.2008 18:52

Nadějné překvapení slovenské kinematografie – film Poločas rozpadu (Half-Life)

Nečekaný úspěch dnes slavil na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech režisér Vlado Fischer svojí mezinárodní premiérou filmu Poločas rozpadu. Zcela zaplněný „malý“ sál hotelu Thermal shlédl po delší době první skvělý slovenský film. Příběh líčí životní situaci padesátiletého úspěšného a flegmatického bratislavského podnikatele, který dostane životní příležitost ozvláštnit svůj život a začít žít naplno. Jeho příležitost má podobu mladičké studentky fotografie Mii (slovenská shooting star 2007 Táňa Pauhofová), shodou okolností dcery přítele ze studií, do které se vášnivě zamiluje. Mia jeho lásku opětuje a jejich city vzplanou v divoké vášni. Zatímco Mia zažívá tyto pocity ve svém životě běžně, pro Viktora (Ján Kroner) je to po dlouhé době první silně emocionální zážitek v jinak oploštělém životě plném obchodní činnosti ve společnosti bezdětné depresivní manželky, její zapšklé matky (Iva Janžurová), nudné milenky a arménské emigrantky.

Příběh, původně divadelní hra, nyní přepracovaná do filmového scénáře, zaplétá do příběhu Viktora neustále nové postavy. Až by se dalo říci, že jich je daleko více, než bývá ve filmu obvyklé. Počet postav je na úkor hloubky, do které je film dokáže popsat a analyzovat. Asi nejlépe je charakterově vylíčena postava Mii, která žije v bytě u svých rodičů. Chodí s napůl pomateným kytaristou hrající goth metal, který ji neustále děsí a posléze vydírá odjištěným granátem. Mia revoltou vnitřně reaguje na nezájem svých rodičů, u nichž nenalézá podporu a pochopení. Čirou náhodou se seznámí s Viktorem, který ji vytáhne z Dunaje, kde se málem utopí při jednom ze svých pokusů vyfotit sama sebe v řece se svázanýma rukama. Viktor, sám materiálně zabezpečený, se o Miu postará, dodá jí jistotu, umožní jí v klidu umělecky tvořit a zpracovat ročníkovou práci, koupí jí počítač a nechá jí bydlet v jednom ze svých bytů. Mia se do něj vášnivě zamiluje a Viktor, nedbaje na své závazky, nedbaje na svou manželku, práci, známé, kteří jej potřebují, se věnuje jen Mie. Věnuje se pouze jí, jako slepý se necitlivě chová ke své manželce a známým, kteří jej postupně opustí. Manželka se odstěhuje a Viktorovi se hroutí celý jeho původní svět, ale on se tomu nebrání. Je upnutý jen na jediné – Miu. Láska, jež rychle vzplála i rychle vyhasíná a Mia se rozhodne odletět do Spojených států. S Viktorem se naposledy setká a jejich setkání má tragický konec, i přes to že se do sebe opět zamilují, díky jejímu předchozímu žárlivému milenci s granátem… Katarzí filmu je obraz Viktora, venčícího psa, který mu po Mie zůstal, jedinou věc, kterou si ze svého „starého“ života nechal. Uvědomil si, že v životě existuje důležitá hodnota, důležitější než cokoliv jiného, a to pocit vnitřního naplnění, docílení smyslu života, který mu na chvíli dala Mia. Viktor se lehce vzdal společnosti, ve které byl obklopen lidmi, kteří sami měli vnitřní problémy, kterým nebylo možné pomoci, neboť se nedokázali vyrovnat sami se sebou. Obchodní partnerka byla čistě orientovaná na peníze a rozešla se kvůli nim i s Viktorem, sexem posedlý, netaktní a oplzlý přítel ze studií, arménská emigrantka, žijící si ve svém světě problémů.

Film je skvěle režírovaný, plný excelentních hereckých výkonů, z nichž nejpovedenější byla role Viktora a Mii. Excelentní byla kamera, která dokázala zachytit Bratislavu v moderním „hi-tech“ světle, architekt svými interiéry také velice dopomohl k celkovému modernímu vyznění filmu. Střihově by se dala filmu vytknout především poslední scéna, ve které Mia běží naproti granátu, která je velice špatně sestříhaná, a proto se v ní divák může mírně ztrácet. Zvukově se film slovenským mistrům zvuku také příliš nevyvedl, především práce s hudbou je mnohokrát v nefunkčním rozporu s dramaturgií obrazové složky. Celkově film ale mile překvapil. Podobné svěží a moderní dílo ze Slovenska jsme již dlouhou dobu netrpělivě očekávali. Doufejme, že jednání s českým distributorem dopadnou dobře a i vy budete mít možnost v blízké době film vidět v některým z českých kin.

Jul 6, 2008 5:59 pm under kultura, you can trackback from your own site

No Responses

Comments are closed.