tetrix blog

Nepolisy

Radar NATO v Nepolisích7.5.2008

V době probíhající veřejné diskuse o plánovaném umístění americkém radaru v Brdech jsem se rozhodl vydat se na vlastní pěst podívat se svýma očima na podobný objekt, radar severoatlantické aliance umístěný poblíž východočeské obce Nepolisy.

Základní informace o NATO Vojenská organizace NA­TO vznikla v poválečné době za účelem zajištění bezpečnosti západních demokracií. Během éry studené války byla trnem v oku východnímu bloku a po jeho rozpadu do sebe začlenila většinu transformujících se ekonomik. V posledním desetiletí intervenovaly členské země jako podpůrná síla ve válce na Balkánu, Iráku nebo Afghánistánu. Během války v Kosovu alianční síly přes dva měsíce bombardovaly Srbské pozice.

Radary Jedním z pasivních bezpečnostních prvků aliance je rozsáhlá síť radarových stanic, která má za cíl monitorovat vzdušný prostor nad členskými zeměmi. Pro vybudování dokonalé páteřní sítě byla vybrána dvě místa v ČR, kde byly vybudovány dvě stanice. První radar se nachází v Nepolisích a druhý u Slavkova u Brna. Západní část ČR je v rámci spolupráce monitorována německým radarem.

Nepoliský radar zblízka Radar se nachází na nevelkém území pod správou Armády ČR několik stovek metrů od vesnice Nepolisy. Charakteristická kupole, přezdívaná fotbalový míč, je vidět již z dálky. Pro bližší průzkum se naskýtá několik možností, v okolních polích a remízcích je dostatek polních cest, po kterých lze bezproblémů projet a prohlédnout si radar doslova ze všech stran. Při ještě bližším průzkumu ze sousedícího řepkového pole, doslova „podél plotu“ základny je možné spatřit vše. Samotný prostor radaru je monitorován průmyslovými kamerami a obehnán vysokým plotem, okolní budovy jen obehnané reza­vějícím pletivem. Během prohlídky v těsné blízkosti radaru a fotografování všech detailů z takto bezprostřední blízkosti nedošlo k žádnému incidentu a takovéto chování prošlo naprosto nepovšimnuto bez jakékoliv reakce ze strany AČR, pod kterou radar spadá. Díky tomu můžete prohlédnout detailní záběry z celého prostoru radaru.

Obec Nepolisy Samozřejmou návštěvou byla prohlídka samotné obce Nepolisy, jejíž starosta patří k zastáncům radarových stanic, dokonce i té brdské. Dle jeho názoru publikovaném v médiích se není čeho bát a odpor starostů přilehlých Brdských obcí pramení z nedos­tatečné informovanosti.

Pohled do „zákulisí“ Vzhledem k tomu, že informace o brdském radaru nejsou veřejně dostupné, není možné, aby byli starostové informovaní jinak, než cílenou a neobjektivní po­litickou kampaní. Starostové jsou zjevně inteligentní lidé chápající, že na základě politických tlaků a zkreslené interpretace nekonkrétních údajů o plánovaném radaru se kvalifikovaný názor vytvořit nedá. Proto se radaru vzepřeli. Obecně, z neznalosti pramení strach a odpor, v tomto případě o to silněji, že fakta jsou zamlžována politickou propagandou.

Ale vraťme se zpět do malebné východočeské vísky. Při příjezdu z východní strany musíme dávat velký pozor na výmoly na obecní silnici. O to více nás překvapí, když dojedeme k nádherné budově místního obecního úřadu. Nově zrekonstruova­ný komplex budov se studnou se v jinak chátrající obci dosti vyjímá. Snad jako by sem ani nepatřil a spadl odněkud shora. Starosta se bezesporu cítí v takovém luxusním pohodlí velice příjemně a výhled z klimatizované místnosti mu jistě nijak nekazí ta malá kulička, která vykukuje opodál nad právě rozkvétajícím polem řepky olejky…

Pojďme se podívat o kousek dál, než se vydáme zpět k domovu. Místní hřbitov je udržovaný, nad ocelovým křížem jednoho z náhrobků je v dálce vidět opět ta šedivá kulička, podivná to symbolika. Slunce se ale již blíží k obzoru, a tak se vydáváme na cestu zpět. Letmý obrázek jsme si udělali a dokážeme pochopit některé z motivů místního starosty, vehementního to zastánce radarových systémů. Podle jeho rad by se měl každý starosta ucházet o vybudování takového „obecního radaru“ vždyť ona dotace na zvelebení vlastního úřadu se těžko shání…

Pokud se pojedete podívat na „fotbalový míč“ do Nepolis, neváhejte navštívit zámek Kinských v Chlumci nad Cidlinou. Je to při cestě a po radaru a zmodernizovaném obecním úřadu v Nepolisích je takový pohled na zachovalou barokní stavbu zámku Karlova Koruna velice povznášející.

Radar z jižní strany
Radar z hlavní silnice
Brána vojenského prostoru radaru
Brána vojenského prostoru radaru – detail
Radar zblízka
Radar ze severní strany
Sídlo starosty v Nepolisích
Sídlo starosty v Nepolisích – studna
Starostův obecní úřad v kontrastu se sousedním oprýskaným domem
Radar nad hřbitovem
Radar za plotem
Radar – detail výfuků pravděpodobně dieselových agregátů
Detail radaru
Detail kupole radaru

 Vojenská technika v areálu radaru

Oplocení radaru
Druhý radar u Chlumce nad Cidlinou
Zámek Karlova Koruna v Chlumci
Večerní atmosféra barokního zámku Zlatá Koruna
Jun 9, 2008 11:49 pm under expedice, komentáře, you can trackback from your own site

No Responses

Comments are closed.