tetrix blog

Být zcestovalý

20.1.2008 0:15

Mostravelledpeople Na závěr méně intelektuálně vyzrálého týdne následuje zpráva z internetového dění. Na Internetu existuje skupina lidí, dobrodruhů, kteří založili vlastní cestovatelskou stránku nejzcestovalejších lidí světa. Aktivně se na ní podílí přes dva tisíce účastníků a neustále doplňují nejnovější poznatky a zkušenosti s cestováním z nej­různějších koutů země. Zeměkouli rozdělili svým hlasováním na více než šest set oblastí a soutěží mj. v tom, kdo navštívil těchto oblastí nejvíce. Motivací však není pouhé prvenství v tabulce, nýbrž pravý nefalšovaný požitek z nezávislého cestování a možnost podělit se o své zkušenosti s podobně smýšlejícími kamarády z celého světa. A v neposlední řadě i možnost veřejně se pochlubit skutečností, že se odvážili do některé z velmi nebezpečných, nehostinných a životu člověka ne­bezpečných částí světa.

Užitečná stránka podporující ty opravdově ne­závislé cesto­vatele. Navštivte…

Posted on Jan 20, 2008 in napůl | Comments Off


Klouzačka na Strahově

6.1.2008

Klouzačka na Strahově V sobotu v noci čerstvě napadl sníh, a tak jsme si ho užívali celé nedělní odpoledne. Na strahovském parkovišti se vždycky když nasněží sejde skupinka lidí, kteří tam driftují s auty, teda kloužou se po ujetém sněhu. Cílem je udělat co největší parádičku, co největší smyk, co nejefektněji se otočit, zahrabat, odhodit sníh, a hlavně, nenabourat se při tom. Mrkněte na naše video z téhle akce.

Zase jsem poznal novou zábavičku …

Posted on Jan 14, 2008 in zábava | Comments Off


Dakar

7.1.2008 15:58

rallye Letošní třicátý ročník závodu Rallye Paříž-Dakar se poprvé ve své historii nejede. Týmy, které se na závod usilovně při­pravovaly celý rok, dostaly červenou. Na vině jsou hrozby teroristických útoků alžírských a malijských skupin napojených na Al-Kaidu. Prvním jejich pokusem o strhnutí pozornosti bylo brutální vyvraždění francouzské rodiny na pikniku u hlavní silnice poblíž mauritánského Alegu, dosud bezpečné oblasti. Ani tisíc mauritánských vojáků nedokáže uhlídat všechny účastníky před možným napadením. Koneckonců několik vojáků přišlo o život při přepadení jejich odlehlé základny jen pár dnů po přepadení bez­branných fran­couzských turistů.

Guerrilové skupiny si hlídají své nehostinné teritorium uprostřed Sahary, kde přežívají a kde se vycvičují k boji. Očekávání dobrodružného závodu plného nejmodernější techniky, adrenalinu a bohatých sponzorů se tedy bude muset nejspíš uskutečnit někde jinde, v prostředí, které je takovým hodnotám více nakloněné. Teroristé ho do „své“ pouště vpustit nechtějí a lokální vlády jim v tom nejsou schopny zabránit. Co třeba čínská poušť Gobi?

Posted on Jan 7, 2008 in myšlenky | Comments Off


ITER

7.1.2008 15:21

ITER Zní to jako fantastická hudba z budoucnosti - v nejbližších několika letech bude ve Francii postaven první prototyp fúzního reaktoru, který bude schopný vyrábět energii „z ničeho“. Instalovaný výkon pokusného reaktoru ITER bude 600MW, tedy více než čtvrtina výkonu dnešních dvou bloků Temelína. Spotřebovávat bude však nikoliv obohacený uran, ale pouze vodu a lithium. Několik gramů této látky dodá reaktoru palivo pro až deset minut provozu. Výhodou je, že při fúzní reakci nevzniká velké množství nebez­pečných odpadů, jako při provozu jaderných elektráren. Vzhledem k obrovské technické i ekonomické náročnosti se na projektu podílí téměř celý svět (EU, USA, Japonsko, Čína, Indie, Jižní Korea a nově i Brazílie). Stavba má být dokončena v roce 2016 a následně má být postavena i první elektrárna tohoto druhu na světě. Kolem roku 2040 by mělo být lidstvo schopno vyrábět elektřinu téměř zadarmo.

Když si představím, co by se za několik desetiletí stalo při celosvětovém roz­šíření elektráren tohoto typu, dospívám k myšlence, že jednoho dne bychom mohli mít elektřinu k dispozici úplně všude a zdarma. A při její aplikaci ve vytápění nebo odsolování mořské vody bychom mohli osídlit i dnes těžko obyvatelné oblasti, při aplikaci v pohonu dopravních prostředků bychom se mohli přemis­ťovat vlaky, auty téměř bez omezení kdykoliv a kamkoliv, navíc bez zátěže životního prostředí. Pokud by se elektřina, jako jeden ze vzácných a drahých zdrojů dnešní společnosti, stala bezcennou, změnilo by to bezesporu zásadně životní styl budoucích generací.

Posted on Jan 7, 2008 in myšlenky | Comments Off


Klaus

5.1.2008 16:26

karikatura Respekt V prvním čísle letošního Respektu vyšla krásná karikatura no­voročního projevu, charak­terizující vztah Václava Klause k občanům v čase blížících se prezidentských vo­leb.

Posted on Jan 5, 2008 in komentáře | Comments Off


O vědě

5.1.2008 01:10 

astronom a astrofyzikNovoroční Sváteční poselství v České televizi pronesl astrofyzik RNDr. Jiří Grygar (70 let). Náplní byl popis role vědy v dnešním světě a hledání důvodů, proč se v dnešní době vědě věnovat:

„Technika rychle proměňuje způsob naší existence, tempu se nejsou mnozí schopni přizpůsobit a tak hledají různé náhražky v pověrách, pavědách, plytké zábavě. O naší budoucnosti roz­hodne (stejně jako rozhodlo o naší minulosti doposud) to, zda budeme rozvíjet vědu a techniku, a nebo jí budeme opovrhovat. A zda se budeme podle svých možností snažit o další vzdělávání, a nebo budeme trávit čas a energii hloupostmi, které jsou nedůstojné poddruhu homo sapiens sapiens.“

Posted on Jan 5, 2008 in myšlenky | Comments Off


Saudek

4.1.2008 23:30

Jan SaudekV polovině listopadu odvysílala ČT pořad 13. komnata Jana Saudka, ve kterém se snaží Jana Obermannová proniknout velice tvrdou maskou světoznámého fotografa. Z jeho úst zazněly zajímavý výroky, například odpověď na otázku kolik měl v životě žen:

„Co je to mít ženu? Není možno vlastnit ženu, to je jako kdybyste chtěla mít vítr, nebo řeku…“

Janova současná přítelkyně (editorka českého společenského pe­riodika) na otázku „Myslíte si, že Jan je zadaný?“ odpovídá:

„Jan nemůže být nikdy stoprocentně zadaný, protože chce být volný.“

Čím je Saudek pro některé ženy tak okouzlující, že se o něj starají a tolerují mu jeho nespoutanost? Svoji světovou proslulostí, z osobních charakteristik ci­tlivostí, hloubkou svého srdce, svým zvláštním humorem, bleskovými reakcemi, teatrálností chování a tím, že se zásadně nebojí mluvit o nepříjemných věcech, činí to ale příjemným způsobem s ci­tlivostí a taktem a vážné věci zlehčuje.

Obermannová nastiňuje situaci, ve které se snaží Saudkovi předhodit tradiční rodinné hodnoty:

„Já jsem měla tatínka a ten mě…“ „miloval“, doplňuje Saudek. „…miloval a kvůli mně nikdy třeba neodešel od maminky.“ „Ano, to je krásné, to je důkaz lásky.“ „A víte, že já to tak jako do dneška beru.“ „To je důkaz lásky.“ „A je to pro mně strašně důležité.“ „Vytrvat, a sloužit až do roztrhání těla. A to já nejsem řadové služby schopen, já jsem vždycky zdrhnul. Jsem lacinej frajer zkrátka, nezodpovědnej, kterej po sobě nechává sebevraždy, umírající matky, zničený děti a alkoholičky a jenom proto abych udělal pár obrázků. Ale já bych ty obrázky nikdy, kdybych byl dobrý manžel, tak bych nikdy ty obrázky neudělal. Jsem zkrátka vyměnil neštěstí některých lidí za svoje sobectví a za svoje fotografie.“

Část svého utrpení, ač o něm nerad mluví, vkládá do svých obrazů. Je hlubokým člověkem, který na veřejnosti nosí naprosto jinou tvář, než jakou ve skutečnosti má.

Na závěr dokumentu padla přímá otázka:

„Jeníčku, a tak mě řekněte, co je vaše třináctá komnata podle vás?“ „Strach. Strach ze zapomnění, z neúspěchu, z toho, že už budu muset jít, a to se mi ještě nechce. Strach. A v noci to přichází, a takhle mezi lidmi, mezi milými lidmi, to naprosto odezní a taky pomáhá alkohol samozřejmě. Ale někdy v noci to není dobré. To je hrůza ze smrti, zapomnění, což je totéž, a z konce.“

Nápadně tento strach z prázdnoty připomíná leitmotiv Bergmanova filmu Lesní jahody, ve kterém se hlavní hrdina, uznávaný, ale osamělý věděc ocitá ve svých snech v prázdnotě, zažívá pocity nenaplněnosti, blízkost smrti a strach z ní.

Možná je na vině citová neschopnost se dlouhodobě vázat na jednoho člověka, která v případě umělce je danajským darem, umožňující na jedné straně vtěsnat do díla silné emoce, na straně druhé však nemožnost vyrovnat se s životem takovým, jaký je.

Posted on Jan 4, 2008 in myšlenky | Comments Off


Bezdomovec

4.1.2008

člověk bez domovaN@va se chytla příběhu bezdomovce, díky jehož nálezu přežilo dítě odložené v popelnici. Především díky jeho popularitě dostal obecní byt, poukázky na jídlo na celý rok. Od sponzorů, kteří se chtěli v mediální kauze zviditelnit. Jak málo však víme o duši lidí bez domova, jak málo víme, co jim opravdu schází. Většinou si neuvědomujeme, že tito lidé nejsou jen v sociální nouzi, ale především v psychicky závažném stavu, který jejich nouzi zapříčinil. Bezdomovec se pravědpodobně po dvou dnech chtěl všech výhod raději vzdát a vyskočil z okna svého nového bytu. V televizi ho označili v pod­statě za blázna, což je velice jednoduché, rozhodně jednodušší než se zamyslet a pokusit se jeho duši pochopit.

Materiální životní nouze je jen příčinou psychické poruchy, ke které došlo již někdy předtím. Nestačí odstanit projevy oné nouze, důležitější je zamyslet se nad samotnou příčinou.

Posted on Jan 4, 2008 in myšlenky | Comments Off


2oo8

1.1.2008 

někteří z násSlavili jsme bujaře, tedy s partou nejlepších kamarádů! Udělali jsme obrovskou party v prostorách u našeho kama­ráda, v Klimen­tské ulici. Hudba hrála naplno, pití teklo proudem a zábava pokračovala až do půlnoci, na kterou se přesunula na Staromák. Nakonec přišli i staří známí/téměř zapomenutí známí a pokračovali jsme v oslavách v asi dvaceti lidech do ranních šesti hodin.

Dnešní trend nudných party typu Václavák na N@vě, kam se lidé jdou nechat bavit, jsme prolomili, a bavili se sami.

Posted on Jan 3, 2008 in zábava | Comments Off